Tarjoan hevosille peruseläinlääkäripalveluita tallikäynneillä. Palveluihini kuuluvat tällä hetkellä muun muassa hevosen perushammashuolto, rokotukset, verinäyttenotto, eutanasia sekä akuutit tapaukset kuten ähky tai haavanhoito.

HEVOSEN PERUSHAMMASHUOLTO/RASPAUS
Hevosen perushammashuolto sisältää hevosen suun ja hampaiden perustutkimuksen sekä raspauksen rauhoituksessa. Sopiva väli hevosen perushammashuollolle vaihtelee hevosen ja sen hampaiden mukaan, ollen yleisimmin 6-12kk. Käytössäni on sähköraspi, joka mahdollistaa tehokkaamman ja tarkemman työskentelyn. Haastavammat hammasongelmat (esim. lohkeamat, paikkaukset, poskihampaiden poistot) ohjaan eteenpäin kokeneemmille kollegoille.

SUDENHAMPAAN POISTO
Osalla hevosista on yksi tai useampi sudenhammas. Se sijaitsee yleensä yläleuassa joko yhdellä puolella tai molemmin puolin ensimmäisen poskihampaan edessä. Suosittelen sudenhampaan poistoa ennen kuolaimen käytön aloitusta, sillä ne voivat aiheuttaa epämukavuutta ja kipua kuolainta käytettäessä. Sudenhammas poistetaan paikallispuudutuksessa.

ROKOTUS
Hevonen olisi hyvä rokottaa hevosinfluenssaa sekä jäykkäkouristusta vastaan. Lisäksi suosittelen erityisesti tiineille tammoille herpesrokotetta. Hevosen tulee olla rokotushetkellä terve. Mikäli hevoselle ei ole tullut rokotteesta oireita, olisi hevosen hyvä olla levossa tai kevyessä liikutuksessa noin 3-4 päivän ajan. Mikäli hevoselle tulee oireita, on lepojakson syytä olla pidempi. Vanha nyrkkisääntö on, että hevosen olisi hyvä olla yhtä monta viikkoa levossa kuin sillä on ollut kuumeisia päiviä.

Rokotusohjelma kannattaa aloittaa varsan ollessa noin puolen vuoden ikäinen, jolloin tamman maidosta saatujen vasta-aineiden teho on alkanut heikentyä. Varsojen rokottamisessa ei kannata säästää, sillä varsat ovat alttiita sairastumaan hengitystieinfektioihin sekä saamaan haavoja (riski jäykkäkouristukselle).

Merkitsen influenssa rokotukset Heppa-järjestelmään noin kuukauden sisällä rokotuksesta. Pyynnöstä lisään myös muiden eläinlääkärien rokotuksia hoitamaltani hevoselta Heppa-järjestelmään, tällöin hinta on 5€ per merkintä. Tätä varten minun tulee nähdä hevosen passi/rokotuskortti käynnin yhteydessä.

Hevosten rokottamisesta lisää täällä.

HEVOSEN YLEISTUTKIMUS JA HOITO
Hevosen yleistutkimus ja hoito sisältää hevosen kliinisen perustutkimuksen, tavanomaisen diagnoosin, hoidon sekä jatkohoito ohjeet. Esim. silmätulehdus, hengitystieinfektio, kaviokuume.

Lisäksi käytössäni on rektaaliultra, joten voin tarjota myös hevosen lisääntymiseen liittyviä ultraäänitutkimuksia.

AKUUTIT TAPAUKSET
Hevosella akuutteja tapauksia ovat esimerkiksi ähky, ruokatorven tukos, äkillinen silmävaiva sekä haavat. Pyrin auttamaan akuuteissa vaivoissa mahdollisuuksien mukaan. Akuuteissa tapauksissa eläinlääkärille tarpeellisia tietoja ovat mm.

  • Mitä oireita hevosella on ja milloin oireet ovat alkaneet?
  • Hevosen yleisvointi sekä ruumiinlämpö
  • Hevosen ikä, sukupuoli ja rotu

VERINÄYTTEENOTTO
Verinäytteenotto sisältää näytteenoton, näytteen lähettämisen ulkoiseen laboratorioon sekä verikoetulosten tulkinnan. Ensisijaisesti käytän suomalaista Movet-laboratoriota. Verikoe voi olla tarpeellinen esimerkiksi osana taudin diagnosointia tai seurantaa. Verinäyte antaa tietoa hevosen elimistön toiminnasta ja sen tilasta.

HEVOSEN RAUHOITUS
Hevosen rauhoitus voi olla tarpeen esimerkiksi kengitystä tai kuljetusta varten. Muun toimenpiteen yhteydessä, esimerkiksi raspauksen tai haavanhoidon, rauhoitus mahdollistaa hevosen huolellisen tutkimuksen ja hoidon ollen samalla turvallisempaa kaikille osapuolille. Hevosen ei tule antaa syödä ennen kuin se on kunnolla herännyt rauhoituksesta, tämä kestää yleensä noin 2h. Rauhoitus heikentää hevosen omaa lämmönsäätelykykyä, ja osa hevosista alkaa hikoilla rauhoitteen vaikutuksesta. Lämpimällä kelillä tulee huolehtia tarvittaessa hevosen viilennyksestä (esim. letkulla huuhtelu) ja vastaavasti kylmällä kelillä sille voidaan pukea kuivatusloimi. Suosittelen hevosen olevan vapaalla loppupäivän rauhoituksen jälkeen.

HEVOSEN EUTANASIA
Eutanasia on hevosen omistajan viimeinen ja tärkein palvelus hevoselle. Hevonen nukutetaan, jonka jälkeen sille annetaan lopetusainetta, joka lamauttaa hengityksen ja pysäyttää sydämen.

Hevosen omistaja vastaa lopetetun hevosen jatkokäsittelystä. Suomessa vaihtoehtoja lopetetulle hevoselle ovat hautaus, tuhkaus tai Honkajoki Oy.

Esimerkiksi Salon eläintuhkaus tarjoaa hevosen tuhkauspalveluita sisältäen noudon.